Shito-Ryu története

Shito-Ryu – Kenwa Mabuni

A Shito Ryu eredete.

A Shito Ryu elnevezést a stílus alapítója azon mesterei iránti tiszteletből alkotta meg, akik a legnagyobb hatással voltak rá. Két íráskép egyesítéséből jött létre, amit ITOSU Yasutsune (1832-1916) és HIGAONNA Kanryo (1845-1916) nevéből képzett: Itosu nevéből az „ito” írásképből Shi, míg Higaonna nevéből a Higa írásképből „To” lett. A „ryu” jelentése iskola.

Az alapító Mabuni Kenwa 1889. november 14-én született a Japántól délre fekvő Okinawa sziget Shuri nevű városában a híres Onigusuki szamuráj család közvetlen leszármazottjaként, a család 17. generációjaként. Már fiatalon elkezdte gyakorolni a tode-t („kínai kéz”, karate jutsu-t, a karate-do korai elnevezése, okinawai kéznek is nevezték) a Shuri régióban élő Itosutól,1903-ban. Később Higaonna mesternél is tanult 1908-tól, aki a sziget Naha régiójában élt. 26 éves korában mindkét mestertől megkapta a tanári fokozatot. 1922-ben Kyoto-ba, majd Oszakába költözött, ahol megalapította a saját stílusát: a „fél szív”(hanko – ’fél kemény’-ként is értelmezhető) stílus nevét később változtatta Shito Ryu-ra. 1934-ben nyitotta meg saját dojo-ját, a Yoshukan-t.

Mabuni Kenwa mester több más mesterrel is tanult: Miyagi Choyun-nal (1888-1953) Higaonna mester halála után, Aragaki Ankichitől (1899-1929), aki amellett, hogy a bo-t és a nunchaku-t megismertette vele, megtanította neki a Sochin, az Unshu és Niseishi katákat. Sakumoto szintén bo-jutsu- t tanított neki, Fujita Seiho nin-jutsu-t, Soeseki kobudo-t. Tawada sai és bo forgatást tanított. Valamint Gokenki (Nipaipo kata) és az aikido alapítója, Ueshiba Morihei.

Mabuni mester számos cikk mellett könyveket is publikált, Seipai No Kenkyu”, “Yoshi-Goshin- Jutsu” és “Kobojuzai-Goshin jutsu Karate kempo” címmel. Továbbá ő alkotta meg a ’Shinsei’, ’Myojyo’, ’Matsukaze’ (Wankan) és ’Aoyagui’ (Seiryu) katákat. 1952. május 23-án bekövetkezett halálakor 63 éves volt, A Shito Ryu stílus vezetését fia, az 1918-ban született Kenei vette át 2015. évi haláláig. Azóta Mabuni sensei unokája, Kenyu Mabuni a Shitokai harmadik ’soke’-ja.

Az iskola a Shuri-te és Tomari-te technikáit ötvözte, amiket Mabuni mester az említett Itosu, Matsumora és Aragaki mesterektől tanult, valamint Naha-te elemeket is tartalmaz, amit Higaonna mestertől, majd annak tanítványától, Miyagi mestertől tanult, aki karate-társa és barátja is volt. 

Számos tanítványa közül a következőket emelnénk ki:

  • Tani Chohiro (Tani Ha Shito Ryu; Sukokai)
  • Sakagami Ryusho (Itosukai)
  • Kuniba Yukimori (Kuniba Ha > Sei Shin Kai > Shito Ryu Hayashi)
  • Iwata Manzo, a Japán Shitokai első elnöke.
  • Sakio Ken, a Japán Shitokai jelenlegi elnöke.
  • Tzujikawa Yoshiaki 
  • Mabuni Kenei, a fia.
  • utóbbi kettő SENSEI ISHIMI közvetlen mesterei is voltak
  • Mabuni Kenzo, a másik fia.